Wyposazenie sklepow drogeryjnych

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i wyposażenia są niezbędne w magazynie z wynikami mięsnymi?

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których gromadzi się i wykonywa produkty mięsne do sprzedaży. Jest sporo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w magazynie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Również jest z urządzeniami mrożącymi, w których zatrzymuje się mięso – wśród nich wymienia się witryny, zamrażarki, wyspy lub same szafy mroźnicze. Dobrym pomysłem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie dopiero w magazynie, lecz dodatkowo w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Wydaje się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Wskazana istnieje ponad lada ekspediencka, na której kręci się i pakuje towar. W popularniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo wskazane jest potrafienie pomieszczenia chłodniczego ze określoną, odpowiednio niską temperaturą, służącego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w sklepie mięsnym to rola, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna stanowić dość szybki plus widoczny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, kiedy a użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do krojenia mięsa z kością. Również jest z nożami do krojenia mięsa, więcej nie warto na nich żałować. Z kolei dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, będącego do mielenia mięsa na oczekiwanie klienta. Choć nie stanowi wtedy konieczny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest więcej kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne istnieje i zainstalowanie klimatyzacji, która przydatna jest w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Istotne jest również oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin wybierających się na ekspozycji.